В Україні ввели новий вид штрафу: що потрібно знати

В Україні будуть притягувати до адміністративної відповідальності працівників автошкіл за недостатньо якісну підготовку майбутніх водіїв, згідно з законопроектом №7354, який уже отримав підтримку народних депутатів Верховної Ради, повідомляє agronews.ua.

Пояснювальна записка до цього законопроекту вказує на те, що однією з головних причин великої кількості дорожньо-транспортних пригод в Україні є недостатня підготовка водіїв у автошколах. В автошколах часто порушують правила підготовки водіїв, деякі кандидати отримують дозвіл формально, але фактично не відвідують занять.

Також виникають порушення при складанні теоретичних та практичних іспитів у територіальних сервісних центрах МВС.

Це призводить до того, що водії погано знають Правила дорожнього руху, мають низький рівень навичок керування автомобілем, а деякі навіть демонструють почуття безконтрольності на дорозі.

Згідно з законом №7354, працівників автошкіл, які порушують правила підготовки водіїв, будуть штрафувати та відсторонювати від роботи. Розмір штрафу буде варіюватися від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а період відсторонення від роботи становитиме 1 рік.

Проте такі санкції будуть застосовані лише у випадках, коли не йдеться про кримінальний злочин.

Також до адміністративної відповідальності притягуватимуться співробітники сервісних центрів МВС, які порушують правила при складанні теоретичних та практичних іспитів для отримання посвідчення водія. Штраф для них становитиме від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але також тільки за відсутності ознак кримінального злочину.

Крім того, закон №7354 передбачає ще одне важливе нововведення: українці зможуть самостійно готуватися до теоретичних іспитів на отримання посвідчення водія. Тепер не обов’язково відвідувати заняття в автошколах. Проте вони також матимуть можливість продовжувати навчання в автошколах, якщо бажають.

Поліція почала полювання за водіями без важливого атрибуту: штрафують та забирають права

Вже з 1 липня 2023 року МВС почало реформування сервісних центрів, а також посилило контроль за складанням практичних та теоретичних іспитів на отримання посвідчення водія. Клас для теоретичного іспиту в оснащено 4 відеокамерами, проводиться аудіозапис, також автомобілі для практичних іспитів обладнано відеосистемою спостереження.

Наразі ці нововведення діють лише в чотирьох областях: Київській, Львівській, Одеській та Вінницькій. До кінця 2023 року планується впровадити їх у всіх областях країни.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти