Поліція почала полювання за водіями на блокпостах: суд жорстко відреагував

З початку повномасштабного вторгнення Росії, а також запровадження в Україні військового стану у більшості регіонів з’явилися чисельні блокпости, де поліція перевіряє підозрілі автомобілі. Згодом виявилося, що багато співробітників замість пошуку диверсантів і російських агентів почали полювання за водіями, користуючись додатковим правом зупинки транспортних засобів.

Один із таких випадків стався на Одещині, про що на своєму сайті повідомила юридична компанія «Дорожній адвокат». Чоловіка зупинили на блокпосту, щоб перевірити його посвідчення водія та страховий поліс. Водій відповів, що у разі подібної зупинки поліцейські не мають права вимагати зазначені документи, але після погроз правоохоронців підкорився та дав їм, що вони хотіли.

З’ясувалося, що у автомобіліста, який їхав вантажівкою з причепом, немає посвідчення водія відповідної категорії. У результаті поліція склала щодо нього протокол, а суд першої інстанції визнав винним, наклавши на нього штраф у розмірі 40,8 тисячі гривень, а також позбавив чоловіка права керування автомобілем на строк 5 років.

Водій звернувся до Апеляційного суду, який розібрався та встановив, що, згідно з постановою КМУ від 29 грудня 2021 року №1455, на блокпосту можна перевіряти лише документи, що засвідчують особу, а також документи на транспортний засіб та вантаж, якщо такий є. Зрештою суд визнав вимоги поліції незаконними, звільнивши чоловіка від покладеної на нього адміністративної відповідальності.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти