Водіям почали приходити штрафи після безневинного спілкування з патрульними: рятує лише суд

В Україні почали все частіше фіксувати випадки, коли поліцейські оформляють щодо водіїв постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за їхньої відсутності. Автомобілісти навіть можуть не знати, що їх оштрафували за якесь порушення.

Як повідомляє «Дорожній адвокат», під час однієї з таких ситуацій поліція зупинила водія на блокпості. Після безневинного спілкування з патрульними чоловіка відпустили без жодних претензій. Проте вже наступного дня він виявив у додатку “Дія” повідомлення про штраф за відсутність страхового поліса. Причому документ у автомобіліста при собі на той момент був. Виявилося, що патрульний пізніше сам склав адмінматеріали щодо чоловіка на підставі отриманих під час спілкування паспортних та реєстраційних даних.

Вирушивши розбиратися з неправомірним притягненням до адміністративної відповідальності в поліцію, водій отримав відповідь, що відкликати постанову вже не можна і її слід оскаржити через суд. У результаті лише органи правосуддя змогли встановити незаконність дій патрульних та скасували дію винесеного ними документа.

Юристи зазначають, що, перш ніж притягувати водія до відповідальності, поліцейські повинні повідомити його про порушення, оголосити йому його права, дати можливість надати зустрічні пояснення та докази. Після цього вже може бути винесена відповідна постанова, копію якої мають запропонувати отримати автомобілісту.

Зазначається, що у разі подібного свавілля з боку поліції слід вимагати у суді, а також від керівництва патрульних проведення службової перевірки з метою притягнення їх до відповідальності за ухвалення відверто неправомірного рішення.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти