Фахівці пояснили причини падіння авторинку в Україні

Як показали результати продажів у минулому червні, український авторинок продовжив падіння. Причини цієї тенденції розбирали журналісти AUTO-Consulting.

За червень 2018 року в Україні було продано 6193 нових автомобіля. Це менше на 5%, ніж в травні, і на 9,3% менше у порівнянні з цим же місяцем в 2017 року. Звичайно, влітку ділова активність традиційно падає, але продажі знижуються вже не один місяць.

Оператори ринку називають одну головну причину цього тренда – безконтрольне ввезення автомобілів на єврономерах. Так, зокрема, вважає Марина Яковлєва, гендиректор компанії «Єврокар» (Skoda).

Другим фактором вважається збільшення офіційного імпорту вживаних автомобілів за зниженими акцизними ставками. Так, за перше півріччя обсяг первинних реєстрацій авто з пробігом склав без малого 43 тисячі одиниць – майже на 80% більше, ніж роком раніше. Для порівняння: нових автомобілів за перші 6 місяців 2018 року було подано трохи більше 38 тисяч.

Негативно впливає на первинний авторинок відкладений попит, сформований невизначеністю з майбутнім авто на єврономерах. Народ чекає на лібералізацію умов ввезення на територію України автомобілів з пробігом, але рішення проблеми з їх легалізацією постійно відкладається.

Сергій Боровик, директор з маркетингу Групи компаній «АІС», вважає, що до чинників, які обмежують зростання ринку нових авто в Україні, крім великого об’єму легального і нелегального імпорту вживаних авто, є скромні обсяги автокредитування (процентні ставки дуже високі), негативні тенденції в макроекономіці і купівельних настроях, а також масовий виїзд економічно активного населення на заробітки за межі України.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти