Кому з українських водіїв до кінця року потрібно обміняти посвідчення водія

Вже найближчим часом багато українських автомобілістів можуть бути позбавлені права керування транспортним засобом. У зв’язку з цим їм рекомендується подбати про вчасну заміну документів.

Йдеться про українців у Польщі, які від початку вторгнення Росії вирушили до сусідньої країни на власних авто. На даний момент відомо, що водіям з України дозволено не змінювати своє посвідчення водія на місцеве до 31 грудня 2023 року. Можливо, польська влада знову продовжить термін дії пільги, проте є ймовірність, що цього зроблено не буде.

Відповідно до законодавства Польщі, українці можуть керувати транспортом на підставі українського посвідчення водія протягом шести місяців з дня в’їзду в країну. Якщо пільги не будуть продовжені, то вже з 2024 року для використання автотранспорту в Польщі українцям потрібно буде обміняти своє посвідчення водія.

Це стосується українських мігрантів, які не мають статусу PESEL UKR, реєструючись у країні на постійне чи тимчасове проживання чи перебуваючи там понад 185 днів. Крім того, обміняти права доведеться тим, хто влаштовується в Польщі на роботу, пов’язану з керуванням транспортними засобами.

В Україні готується нова заборона для водіїв: кому варто готуватись

Щоб обміняти документи, слід звернутися до відповідних територіальних підрозділів за місцем фактичного проживання. З собою потрібно мати заповнену заяву, фото 35х45 мм, чек про оплату послуг, копію та оригінал чинного українського посвідчення водія, документ, що підтверджує право на легальне перебування на території Польщі.

Вартість послуг 100 злотих та ще 125 злотих – консульський збір. Заміна посвідчення може тривати кілька місяців.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти