Треміново перевірте багажник: поліція знайшла новий привід для незаконних штрафів водіїв

Багато водіїв в Україні забувають, що адміністративний штраф можна заробити не лише своїми діями на дорозі, а й легковажним ставленням до комплектації та технічного стану автомобіля. Подібні штрафи українським автомобілістам останнім часом почали виписувати дедалі частіше.

Як відомо, патрульні мають право перевірити наявність у машині таких обов’язкових атрибутів, як аптечка, вогнегасник та знак аварійної зупинки. Зазначається, що для водіїв стає несподіванкою те, що претензії у поліції можуть виникнути не лише через відсутність зазначених речей, а й щодо їх специфікації. Зокрема, несправність вогнегасника або некомплектність аптечки використовуються інспекторами як привід для штрафів.

Поліцейські керуються п. 31.4.7 ПДР та ст. 121 КУпАП, проте юристи наголошують, що штрафувати за відсутність чи несправність вогнегасників водіїв можна виключно у випадках, коли вони здійснюють регулярні пасажироперевезення. Те саме стосується наявності аптечки. Якщо транспортний засіб використовується в приватних цілях, то максимум, що може загрожувати автомобілісту за ці порушення — це попередження.

При цьому експерти звертають увагу, що незаконні штрафи, якщо їх не оскаржити у суді, є обов’язковими до сплати. Більше того, у разі повторного притягнення до відповідальності водії можуть втратити права.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти