Чому бензин в Україні дорожчий, ніж у Польщі: названо несподівану причину

За останні місяці в Україні різко зросли ціни на паливо. На це вплинула низка факторів, серед яких війна, підвищення акцизів та зростання світових нафтових цін. Проте з’ясувалося, що вартість бензину та дизеля у сусідній Польщі набагато нижча, ніж в Україні.

Зокрема, за літр палива в середньому на польських АЗС беруть 6 злотих (51 гривня) за ринкової ціни 8 злотих (68 гривень). Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн назвав несподівану причину такого дивного явища – передвиборчий популізм.

Експерт звернув увагу на те, що державний монополіст в особі компанії Оrlen яку очолює член провладної партії «Право і справедливість», ще влітку заморозив ціни на АЗС. Через низькі ціни на польські заправки потягнулися не лише поляки, а й жителі сусідніх країн. У результаті це спричинило дефіцит.

Більше того, така політика сильно вдарила по бюджету країни, який компенсував різницю у ринковій та фактичній вартості палива. Водночас перед парламентськими виборами, які відбудуться 15 жовтня, влада створила у Польщі хибне відчуття «стабільності».

Джерело ТСН
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти