Суд пояснив, коли поліція не має права вимагати документи у водія

Багато недосвідчених автомобілістів помилково вважають, що поліцейські мають право пред’являти чи не будь-які вимоги в рамках перевірки водія та його автомобіля, включаючи вимогу пред’явити документи. Особливо у період воєнного стану. Однак це зовсім не так.

Видання Liga Zakon звертає увагу, що діяльність поліцейських, як і раніше, регламентується Законом України «Про національну поліцію». Стаття 35 цього нормативного акта дає вичерпний перелік випадків, коли працівник поліції має право зупинити транспортний засіб.

Практично всі вони пов’язані з обґрунтованою підозрою у тому, що водій чи його пасажири є порушниками закону чи свідками вчинення такого правопорушення. Також можливе зупинення автомобіля, якщо його технічний стан або він сам своїми діями створюють загрозу безпеці дорожнього руху. У кожному випадку має бути підтвердження обґрунтованості такої зупинки. Поліцейський повинен проінформувати водія про причину зупинки.

Видання наводить рішення П’ятого апеляційного адміністративного суду у справі №473/1404/20, у рамках якого суд дійшов висновку, що без наявності доказів вчинення водієм порушень правил дорожнього руху вимога до водія пред’явити документи є неправомірною.

Також зазначається, що Верховний Суд у справі № 686/11314/17 ухвалив, що співробітники поліції не мають права вимагати техпаспорт та страховку у водія, якщо не нададуть доказів скоєння ним правопорушення.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти