Замість автомобільного газу – побутовий: як українських водіїв дурять на газових заправках

В Україні почали опрацьовувати новий технічний регламент для зрідженого газу. Проект відповідної постанови Кабміну розробляється учасниками міжвідомчої робочої групи спільно з представниками нафтогазової Асоціації України (НАУ). Днями пройшло її перше засідання, хоча створювалася вона ще 12 березня 2018 року відповідним наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості (№159).

Як розповіли UBR.ua в НАУ, створюваний зараз технічний регламент має запрацювати з 2019 року, і він буде складатися з двох частин:

  • перша буде регулювати технічні умови для пального автомобільних газів нафтових зріджених;
  • друга – для газів вуглеводневих скраплених паливних для комунально-побутового споживання.

Головний висновок робочої групи – газ для комунально-побутового споживання не можна застосовувати для заправки автомобільного транспорту.

«По-перше, ці два види зріджених газів відрізняються за хімічним складом, адже загальний вміст сірки для автогазу становить 50 ppm, а для газу комунально-побутового прийнятна норма становить 130 ppm. По-друге, газ комунально-побутового призначення реалізується без сплати акцизу, тому коштує набагато дешевше, ніж автомобільний. Тому без чіткого регламенту у операторів ринку створюється велика спокуса реалізувати побутової скраплений газ замість автомобільного, що не тільки створює загрозу для двигуна машини і навколишнього середовища, але також руйнує чесну конкуренцію на ринку нафтопродуктів», – підкреслили в НАУ.

З іншого боку, кажуть експерти, нові правила можуть вплинути на ціни автомобільного газу на заправках, адже у терміналів з приймання газу додасться роботи. Окремо прийняти різні фракції або суміші, правильно змішати їх і провести лабораторні випробування. Плюс підвищується відповідальність за видачу паспорта якості.

«У сусідній Польщі, де вже давно якість автогазу регулюється стандартом EN589, газ, який не відповідає стандарту, коштує на $ 10-15 дешевше. Ось це і дає різницю в ціні на пістолеті», – розповів UBR.ua експерт ринку нафтопродуктів, член наглядової ради« Інтегрум Венчурс Олександр Кірімов.

«EN589 регламентує, в першу чергу, вміст сірки, і в новому стандарті він дорівнює 50 ppm, на відміну від 130 ppm для побутового газу… Але поки неясно, який орган і як збирається контролювати якість автогазу», – зауважив експерт.

Великі мережеві заправки вже давно купують автогаз за новими ДСТУ. Тому всі великі гравці газового ринку давно готові до переходу на євростандарт. Це в першу чергу Укргазвидобування, Укртатнафта, Укрнафта, кажуть експерти. Однак їх виробництво покриває лише 25% внутрішнього споживання.

«80% імпорту вже відповідає EN589. Виняток становить бутан виробництва казахського Тенгизшевройл і фракції ряду заводів Роснєфті, яка є найбільшим постачальником автогазу в Україні (близько 60% всього обсягу в 2017 р).

Дрібні заправки нерідко везуть і продають саме побутовий газ, навіть держоргани не можуть це відстежити, адже як і той, так і інший газ заїжджають в країну під одним кодом, запевняють заправники.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти