В Україні збудують дві тисячі дорожніх об’єктів

Автомобільні шляхи України мають стати безпечними і для водіїв, і для пішоходів. Для цього із дорожнього фонду на спеціальну програму «Безпека дорожнього руху» було виділено кошти. Однак за реалізацію проекту ще не взялися.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» зазначив менеджер реформ дорожнього сектору Міністерства інфраструктури України Віктор Загреба, пише zik.ua.

«Проектні рішення дорожнього руху повинні мінімізувати фактори ризику», – коментує експерт.

Тому в Україні планують звести кільцеві перехрестя малого радіусу, безпечні пішохідні переходи з острівками безпеки і гальмівні острівці на в’їзді до населених пунктів, каже Віктор Загреба.

«Це ключові рішення, над якими ми працюємо спільно з «Укравтодором». Вже цього року хочемо збудувати першу серію цих об’єктів на дорогах державного значення», – наголошує експерт.

Менеджер реформ дорожнього сектору Міністерства інфраструктури України зазначає: у планах звести дві тисячі дорожніх об’єктів.

«Наразі важко пообіцяти щось конкретне на цей рік, але десяток об’єктів точно збудуємо», – коментує Віктор Загреба.

Він звертає увагу на позитивні зміни у законодавстві щодо дорожнього фонду. Його п’ять відсотків мають спрямовувати на заходи у сфері безпеки руху.

«Існує державна програма «Безпека дорожнього руху». Триває наразі перехід від планів до імплементації. Зараз ми на етапі юридичної роботи», – говорить експерт.

Менеджер реформ дорожнього сектору Міністерства інфраструктури України розповів, де ховаються труднощі щодо реалізації плану.

«Це для України в новинку. Тому кожен орган державної влади має запитання, зауваження щодо плану забезпечення безпеки. Народні депутати проявляють багато ініціатив: щось хочуть додати, а щось забрати», – говорить Віктор Загреба.

Також у програмі передбачено і встановлення нових дорожніх знаків, ділиться менеджер реформ дорожнього сектору Міністерства інфраструктури України.

«Схема дорожнього руху не змінюється, відповідно лише асфальт буває новим. Крім того, слід оновити бар’єрні загородження. Та щонайважливіше, у нас на карті є 109 «чорних плям», де найчастіше стаються ДТП. На цих відрізках доріг стоять знаки, мовляв, водій, бережись. Однак, ми бачимо, що це не ефективно. Тому мусимо перепланувати ці місця, інженерним способом змінити їхній дизайн», – зазначає експерт.

Крім того, Віктор Загреба, переконаний: аби запрацювали камери спостереження на дорогах, необхідна політична воля.

«Ключову роль відіграють і МВС, і парламент. Адже, щоб це запрацювало, потрібно внести частину законодавчих змін, зокрема, у кодекс щодо адміністративних правопорушень», – каже експерт.

Водночас, він звертає увагу на камери, які вже працюють в тестовому режимі на Київщині та Одещині.

«Камери працюють від минулого року. Але, на жаль, в Україні нема контролю швидкості. Правильно, що Національна поліція і МВС взяли курс на контроль в автоматичному режимі. Адже в їхньому розпорядженні є техніка, що лежить на складах. А от стаціонарні і мобільні камери ще будуть докуповуватися» – додає менеджер реформ дорожнього сектору Міністерства інфраструктури України.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти