Бензин А-100 на українських АЗС: маркетингова афера чи якісне паливо

Українські водії часто скептично ставляться до пропозицій придбати на АЗС бензин марки А-100. Багато хто вважає, що йдеться про паливо марки А-95, яке додатково стабілізували за допомогою різноманітних шкідливих присадок. Відповідно і витрачати на нього понад 60 гривень за літр не варто. Чи це так насправді, розібралися експерти.

Як пише Auto24 з посиланням на Інститут споживчих експертиз, нещодавно було проведено спеціальне дослідження бензину, що продається на кількох українських мережах АЗС. У лабораторії вивчили зразки палива А-100 із чотирьох різних мереж та ще одна проба А-98. У першому випадку дослідники вивчили бензин «фірмових» марок WOG Mustang 100, SOCAR NANO 100, UPG 100, KLO 100, у другому – продукт столичної мережі GRAND PETROL.

Дослідники керувалися традиційною схемою сортування палива за якістю на зелену, синю та червону зони. Перша повністю відповідає вимогам стандартів Євро-5, друга не має порушень, але також позбавлена «запасу міцності», а третя – взагалі не відповідає нормативам ДСТУ. Експерти встановили октанове число, рівень вмісту сірки, ароматичних вуглеводнів та бензолу за кожним із зразків.

На превеликий подив авторів дослідження, з’ясувалося, що всі проби відповідали заявленим параметрам у рамках «зеленої» зони. У кожному з випадків йдеться про справді якісне паливо, а не якусь «маркетингову аферу».

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти