Поліція почала “полювання” на водіїв без одного важливого атрибуту: як не платити штраф

Кожен водій в Україні повинен знати перелік предметів, без яких керувати автомобілем не можна. Але чи справді за їхню відсутність можна отримати штраф.

На прикладі одного нещодавнього випадку портал «Дорожній адвокат» описує «полювання» патрульних на водіїв без справного вогнегасника. Чоловіка зупинили без причини, а коли з’ясувалося, що з документами у нього все гаразд, вимагали пред’явити вогнегасник.

Пристрій був у наявності, але виявився несправним, за що поліцейські оформили постанову за ч.1 ст.121 КУпАП («Управління транспортним засобом, який має інші технічні несправності, з якими експлуатація його забороняється»). Ця норма передбачає штраф у розмірі 340 гривень. У разі повторного притягнення до відповідальності за цією статтею водієві загрожує позбавлення прав на строк до півроку. Чоловік вирішив не поспішати зі сплатою штрафу та звернувся до суду.

Суд встановив, що відсутність справного вогнегасника в автомобілі справді є порушенням п 31.4.7є Правил дорожнього руху, однак карати за це водія в рамках КУпАП не можна. Стягнення належить тільки автомобілістам, які їздять без вогнегасника та виконують пасажироперевезення (ч.2 ст.121 КУпАП). Таким чином штраф чоловіка було визнано неправомірним та скасовано.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти