«ДАІшники» повертаються: від завтрашнього дня українців жорстко штрафуватимуть

В Україні з 27 липня повертається швидкісний контроль на дорогах.

Рішення про повернення контролю швидкості було прийнято 20 липня на міжвідомчій оперативній нараді представників Мінінфраструктури, Національної поліції і Укртрансбезпеки. Тоді в один день трапилося кілька трагічних ДТП за участю маршруток і вантажного транспорту в Миколаївській, Хмельницькій та Житомирській областях, загинули 18 людей, ще 20 були поранені. Серія смертельних аварій на дорогах України змусила чиновників ввести тотальний контроль перевізників і повернути швидкісний контроль на дорогах, пише Політека.

Однією з головних причин ДТП називають невиконання правил дорожнього руху, зокрема, перевищення швидкості. Тому з п’ятниці 27 липня 2018 року здійснюватиметься швидкісний контроль на українських дорогах.

У свою чергу експерти стверджують: на кількість аварій контроль швидкості не вплине, але однозначно зроблять наслідки ДТП не такими тяжкими. Водії ж прогнозують масове повернення поборів.

Як буде здійснюватися контроль швидкісного режиму?

У перший час контроль буде здійснюватися в ручному режимі, за допомогою звичайних радарів. Їх встановлять на автомобілях Національної поліції вже в понеділок 23 липня, а з п’ятниці почнуть застосовувати в повній правовій площині, після відповідної постанови Кабінету міністрів, яку повинні прийняти в четвер.

Як повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян, Верховна Рада найближчим часом повинна проголосувати за ухвалення закону про автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху. І тоді швидкісний контроль на дорогах запрацює в повному обсязі. У міністерстві вже передбачені кошти на покупку необхідних пристроїв для фіксації порушень.

Яких обмежень швидкості потрібно дотримуватися?

З 1 січня 2018 року розпочали діяти нові обмеження швидкості: швидкість руху автотранспорту в населених пунктах не повинна перевищувати 50 км/год.

Обмеження швидкості до 50 кілометрів на годину діє не тільки в великих містах, а й більш дрібних населених пунктах, якщо їх назва нанесено на білому тлі. Якщо назва села написано на синьому тлі, то зменшувати швидкість до 50 км не обов’язково. Однак слід врахувати, що в маленьких селищах пішохідної частини дороги іноді просто немає, і люди ходять по узбіччю автомобільної траси.

У житлових і пішохідних зонах швидкість руху автотранспорту не повинна перевищувати 20 км/год.

Поза населеними пунктами швидкість може бути вище. На всіх дорогах і на дорогах, що проходять через населені пункти, позначені знаком 5.47, дозволяється рух із швидкістю:

  • автобусам (мікроавтобусів), яка вчиняє перевезення організованих груп дітей, легковим автомобілям з причепом і мотоциклам – не більше 80 км / год
  • транспортним засобам, якими керують водії зі стажем до 2 років, – не більше 70 км/год;
  • вантажним автомобілям, що перевозять людей у ​​кузові, і мопедів – не більше 60 км/год;
  • автобусам (за винятком мікроавтобусів) – не більше 90 км/год;

іншим транспортним засобам: на автомобільній дорозі, позначеній дорожнім знаком 5.1 – не більше 130 км/год, на автомобільній дорозі з окремими проїзними частинами, відокремленими одна від одної розділювальною смугою – не більше 110 км / год, на інших автомобільних дорогах – не більше 90 км/год.

Хто може перевищувати швидкість?

Згідно з правилами дорожнього руху, перевищувати обмеження по швидкості можуть водії оперативних транспортних засобів, виконуючи невідкладне службове завдання, за умови увімкнення проблискового маячка синього або червоного кольору і спеціального звукового сигналу та забезпечення безпеки дорожнього руху. При відсутності необхідності додаткового привертання уваги учасників дорожнього руху спеціальний звуковий сигнал може бути вимкнений.

Додамо, в квітні Кабмін закликав Раду збільшити штрафи за перевищення швидкості до 3400 грн, але рішення так і не було прийнято.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти