Дефіцит палива на АЗС через страйк поляків на кордоні: що буде з цінами в Україні

Блокування кордону на польсько-українській ділянці мало серйозний вплив на ринок палива в Україні, особливо на скраплений газ (LPG). Як пише zn.ua, понад 30% імпорту цього виду палива в Україну проходить через польську ділянку кордону, що становить 20% від загального обсягу ринку. Ці проблеми призвели до невеликого подорожчання палива.

За наявними даними, імпорт газу з Польщі та країн Балтії почав скорочуватися з жовтня. Внаслідок страйків у листопаді імпорт скоротився на 55%. Це призвело до дефіциту та підвищення попиту на газ вітчизняного виробництва. Середня вартість LPG на аукціоні “Української енергетичної біржі” зросла на понад 30%, досягнувши 64 тис. грн/тонна на початку листопада. Проблема також полягає в обмеженій кількості газовозів, порівняно з бензовозами.

На початку листопада постачальники дизельного палива зіткнулися з напруженістю, але ситуація швидко стабілізувалася через великий автопарк та різноманітні джерела постачання. Зниження європейських котирувань також допомогло українському ринку уникнути значних коливань цін.

Експерти передбачають у найближчий час зменшення цін на паливо та дизель на АЗС, що вже почалося зі зниження цін на бензин у деяких мережах. Однак, скраплений газ може вимагати більше часу для стабілізації цін, очікується зникнення дефіциту протягом одного-двох тижнів, після чого ціни мають знизитись. Перспективи також вказують на можливе переорієнтування українських постачальників на нові джерела імпорту, такі як Хорватія та Сербія.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти