Не поспішайте платити штраф: в Україні суди масово скасовують покарання за стоянку у заборонених місцях

Суди в Україні все частіше скасовують штрафи, накладені за стоянку у заборонених місцях. Це один із штрафів, який має найвищий рівень скасування у судах. Причина полягає в особливій правовій природі цього порушення та складності збирання доказів.

Відповідно до частини 1 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), за порушення правил стоянки передбачено штраф у розмірі 340 гривень. Якщо порушення створює перешкоди руху, штраф складає 1445 гривень.

Однак для застосування цього штрафу інспектор повинен довести, що стоянка тривала понад 5 хвилин, згідно з підпунктом 1.10 Правил дорожнього руху. Для цього йому необхідно зробити безперервний відеозапис стоянки тривалістю не менше ніж 5 хвилин. На практиці поліцейські часто не дотримуються цієї вимоги і репрезентують фотографії або короткі відео, які не підтверджують тривалість стоянки.

Крім того, сама постанова поліції та рапорт працівника поліції не можуть бути доказами порушення правил стоянки. Ще складніше для інспектора довести, що стоянка не пов’язана із посадкою чи висадкою пасажирів, а також завантаженням чи розвантаженням вантажу.

Тому суди роблять висновки про відсутність та недоведеність складу адміністративного правопорушення. При цьому якщо водії відразу заплатять штраф, то фактично визнають свою провину і втратять право на оскарження рішення поліції.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти