У Кабміні всерйоз повинні зайнятися обліком “євроблях”

В Україні не вистачає законодавчої бази для ведення обліку ввезених транспортних засобів.

В кабінетах уряду йде пошук рішення про тимчасову реєстрацію присутніх в Україні авто на єврономерах. До того ж, поки ніхто не може назвати точної кількості завезених у країну автомобілів.

На думку експертів, для таких транспортних засобів можуть ввести ряд вимог та обмежень. Це може бути заборона на відчуження або передачу в користування іншим особам, заборона на виїзд за кордон або використання автомобіля таксі. До того ж можуть в примусовому порядку вимагати проходити обов’язкове технічне обстеження, яке законодавчо буде прийнято в 2019 році, повідомляє AutoConsalting.

В першу чергу необхідно знайти спосіб легальної реєстрації та перепису всіх транспортних засобів на іноземних номерах, ввезених в Україну. Показники ГФС України і реальне число користувачів “єврономерів” різняться в рази, а значить у митній базі “Інспектор-2006” вказані терміни перебування не всіх автомобілів, що заїхали на територію України.

AutoConsalting зазначає, що зараз у “Правилах дорожнього руху” є прописаний обов’язок реєструвати транспортний засіб, що перебуває в Україні в режимі тимчасового ввезення. Пункт 29.2. ПДР вказує, що “Транспортний засіб, що перебуває в міжнародному русі на території України більше двох місяців, повинно тимчасово зареєструвати в уповноваженому органі МВС, крім транспортних засобів, що належать іноземним громадянам та особам без громадянства, які перебувають в Україні на відпочинку чи лікуванні за відповідними путівками або іншими документами на визначений органами Державної митної служби термін”.

Але контролю за цим пунктом немає. Поліція хоч і отримала дозвіл на перевірку легальності перебування автомобілів на іноземній реєстрації в Україні, тим не менш не має законних прав на ведення обліку. Про це у коментарі “Авто ТСН.UA” повідомляє адвокат і керуючий партнер ЮФ “Можаєв і партнери” Михайло Можаєв.

“У Кабінеті Міністрів необхідно розробити та прийняти нормативно-правовий акт, згідно з яким автомобілі на іноземній реєстрації будуть підлягати обліку. В іншому випадку пункт 29.2 ПДР діяти не буде. На даний момент у поліції немає ніякого правового повноваження для реєстрації транспортних засобів на європейських номерах, як немає і бази, до якої вони можуть вносити інформацію”, – зазначає юрист.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти