Штрафують на рівному місці: водіїв попередили про популярний прийом поліції

Багато несумлінних поліцейських сьогодні продовжують «кошмарити» українських водіїв, вигадуючи порушення правил дорожнього руху з їхнього боку на рівному місці. Серед іншого, юристи «Дорожнього адвоката» попередили автомобілістів про популярний прийом патрульних, за допомогою якого вони незаконно штрафують керманичів.

Йдеться про штраф за невключення аварійної сигналізації під час зупинки транспортного засобу поліцією. Подібний випадок стався у рамках адміністративної справи №552/3587/23 від 12.12.2023. Адвокати звертають увагу, що поліцейські можуть іноді навіть без причини зупинити авто та стежити за діями водія. Якщо він не включив «аварійку», його штрафують на 510 грн. за ч.2 ст.122 КУпАП. Те саме сталося з фігурантом зазначеної справи. Він міг погодитися зі своїм покаранням та покірно сплатити штраф, але вважав за краще оскаржити дії патрульних. У результаті суд став на його бік.

Встановлено, що, згідно з п.9.9.б ПДР, аварійна сигналізація має бути включена у певних випадках, включаючи зупинку на вимогу поліції. Проте ч.2 ст.122 КУпАП передбачає відповідальність лише за порушення правил на початку руху або зміну його спрямування, а не за зупинку транспортного засобу.

Це рішення суду наголошує на необхідності точного дотримання законів та надає водіям підставу для оскарження незаконних штрафів, пов’язаних із використанням аварійної сигналізації.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти