Японці винайшли автомобільне крісло, що виявляє п’яного водія

У Японії розробили технологічне автомобільне сидіння, яке здатне відрізнити тверезого водія від п’яного. Дослідники Національного інституту передових промислових наук та технологій навчили девайс розпізнавати наявність спиртного в організмі людини за допомогою спеціальних датчиків.

На створення спеціального крісла вчених спонукали проблеми з безпекою дорожнього руху в Японії. Сучасні системи розпізнавання алкогольного сп’яніння використовують камери для спостереження за виразом обличчя та рухом очей водія. Це дозволяє визначити за непрямими ознаками рівень концентрації та втоми автомобіліста. У деяких випадках використовуються технології розпізнавання «нетверезого водіння», включаючи аномальне відхилення від курсу та неприродну траєкторію руху. Однак зазначені технології не є досконалими і не дозволяють точно визначити наявність алкогольного сп’яніння в людини.

Нова розробка японських вчених використовує спеціальні сенсори, інтегровані в спинку та сидіння крісла. Датчики постійно моніторять фізіологічні показники водія, включаючи пульс, дихання та позу автомобіліста. Якщо зібрані системою дані демонструють відхилення від норми, автомобіль видає попередження про небезпеку експлуатації та високий ризик аварії.

Джерело Avtosota
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти