Штраф за брудні номери: коли водіям в Україні можна уникнути покарання

Автомобілісти в Україні часто забувають, що підтримання в чистоті реєстраційних номерних знаків транспортного засобу є прямим обов’язком. Поліція має право не лише зупинити машину з брудними номерами, а й оштрафувати водія за керування таким автомобілем. При цьому важливо розуміти, що далеко не завжди правоохоронці застосовують санкції відповідно до закону. У деяких випадках покарання можна уникнути.

Відповідно до п. 2.9.ПДР, забороняється керувати транспортним засобом, номери якого не читаються з відстані 20 метрів. Патрульні часто ігнорують цей нюанс і визначають рівень забруднення номерних знаків «на око». Також вони іноді нехтують таким важливим фактором як умисел водія. У результаті водія накладають штраф у розмірі 1190 грн, відповідно до частини 1 статті 121-3 КУпАП.

Важливо розуміти, що при сплаті штрафу водій автоматично визнає осудну провину і позбавляється права на оскарження дій поліції. При цьому суд, з великою ймовірністю, скасує покарання, якщо з’ясується, що у складених поліцією за фактом порушення адміністративних матеріалах відсутні фото- або відеодокази того, що з відстані 20 метрів номери не читаються. Також у суді водій може спиратися на те, що він не мав наміру вчинити правопорушення і він банально не знав, що номерні знаки його автомобіля перебувають у такому стані.

Окремо юристи рекомендують водіям одразу після зупинки транспортного засобу усувати забруднення номерних знаків. Після цього можна попросити поліцейських надати вам докази скоєного порушення. Швидше за все, зробити це вони просто не зможуть. Відповідно і притягти водія до відповідальності у них підстав не буде.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти