Чому українці неохоче купують автомобілі на газу, незважаючи на дешевизну палива

В останні роки в Україні спостерігається зростання інтересу до альтернативних джерел палива для автомобілів. Однак, незважаючи на явні економічні переваги, автомобілі на газу поки що не стали широко популярними. «Твоя МАШИНА» намагалася розібратися, чому так відбувається.

1. Економічні чинники:
Привабливість газу як палива насамперед пов’язана з його невисокою вартістю. Експерти наголошують, що, незважаючи на деякі складнощі, використання газу може знизити витрати на пальне на 30-40%. Однак, у порівнянні з тими ж дизельними двигунами, така економія несуттєва.

2. Проблеми окупності та встановлення ГБО:
Окупність переведення на газ значною мірою залежить від пробігу автомобіля та успішності встановлення газобалонного обладнання. Ставити ГБО, як правило, є сенс на нові машини чи авто з великим пробігом. При цьому автовласникам потрібно пройти всі кола пекла бюрократії з переоформленням транспортного засобу або ж їздити без нього під страхом отримати штраф.

3. Нерозвиненість інфраструктури:
Одним із ключових факторів, що стримують популяризацію газових автомобілів, є нерозвиненість мережі заправок, особливо метанових. Обмежений доступ до зручних точок заправки робить використання газу менш привабливим.

Нові виклики від уряду:
Окрім того, увагу автомобілістів привернула нова ініціатива уряду України щодо підвищення акцизів на автомобільний газ. Якщо зараз ціни на цей вид палива коливаються в межах 27–30 гривень за літр, то після підвищення акцизів вартість автогазу зросте до 30–33 гривень за літр. Це додатково ускладнить економічний розрахунок та окупність використання автомобілів на газу, що, ймовірно, посилить стримуючий ефект на їхню популярність.

Таким чином, незважаючи на низку очевидних економічних переваг, автомобілі на газу стикаються з декількома серйозними перешкодами, включаючи складності установки, окупності та недостатньо розвинену інфраструктуру, які, можливо, будуть посилені новими змінами у законодавстві.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти