Чому юристи не радять водіям передавати права поліції: чим це може закінчитись і що буде за непокору патрульному

Питання взаємодії з правоохоронними органами завжди викликають у водіїв певні турботи та хвилювання. Один із таких моментів — вимога поліцейського передати йому свої документи до рук. Юридична компанія “Дорожній Адвокат” розглянула це питання та надає інформацію, чому юристи не радять водіям передавати свої права до рук поліції та які наслідки можуть виникнути у разі відмови.

Відповідно до частини 1 статті 126 КУпАП, відмова водія пред’явити поліцейському посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а також страховий поліс, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 425 гривень. Таким чином, закон прямо передбачає відповідальність за відмову пред’явити документи, але не за відмову передати їх поліції.

Стаття 185 КУпАП передбачає відповідальність за злісну непокору вимогам поліцейського. За порушення – штраф до 255 гривень. Однак така вимога має бути виключно законною.

Чи повинен водій на вимогу інспектора передати документи йому в руки?

Нерідко для кращого контролю ситуації патрульні вимагають від водіїв передати свої документи для перевірки. Зважаючи на незнання своїх прав, водії часто підкоряються цій вимогі і віддають права інспектору. Останній йде з документами до своєї машини, а водій змушений терпляче чекати, доки йому повернуть посвідчення. У результаті іноді трапляється так, що назад поліцейський повертається вже з виписаною ухвалою про скоєння правопорушення.

Насправді, відповідно до правил дорожнього руху та ЗУ “Про дорожній рух”, водій зобов’язаний лише пред’явити інспектору документи так, щоб їх можна було прочитати та зафіксувати дані. Вимоги передати документи правоохоронцю, у тому числі під загрозою штрафу, є неправомірними, виконанню не підлягають та легко оспорюються у будь-якому суді.

Якщо поліцейський після зупинки транспортного засобу наполягає саме на передачі водієм своїх прав, слід нагадати йому про незаконність таких дій. Якщо обійти інспектора цим не вдалося, потрібно звернутися за юридичною допомогою.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти