Штраф за літню гуму: що буде водієві в Україні за їзду на шинах не за сезоном

З настанням зими питання використання зимової гуми стає одним із ключових для водіїв. Багато водіїв навіть не знають напевно, чи є в Україні відповідальність за використання літніх шин у зимову пору року.

Наразі в Україні немає встановленої правової відповідальності за їзду на літніх шинах узимку. Водночас поліція регулярно закликає водіїв «взувати» свої автомобілі за сезоном і вимагає від законодавців урегулювати це питання. Причиною є безліч ДТП за участю автомобілів на літній гумі. У Верховній Раді вже зареєстровано низку законопроектів щодо запровадження штрафів за використання шин не за сезоном. Представники законодавчої влади наголошують, що використання зимової гуми є важливим моментом для безпеки руху у зимових умовах та зниження аварійності на дорогах.

Багато країн Європи та північних регіонів мають суворі нормативи щодо використання зимової гуми. Наприклад, у Німеччині водії зобов’язані встановлювати зимову гуму в зимовий період, інакше їм загрожують штрафи. Подібні правила діють і в Австрії, Фінляндії, Швеції та інших країнах із суворим кліматом.

Основне обґрунтування полягає у забезпеченні безпеки на дорогах. Зимова гума має особливі характеристики, які забезпечують хороше зчеплення з дорогою навіть за низьких температур та наявності снігу чи льоду. Її використання суттєво знижує ризик дорожньо-транспортних пригод та забезпечує суспільну безпеку.

Таким чином, в Україні хоч і немає конкретної відповідальності за використання літніх шин узимку, її запровадження є лише питанням часу. Очікується, що запровадження штрафів за їзду взимку на літній гумі стане додатковим стимулом для водіїв дотримуватись правил безпеки на дорогах. Основна мета законодавчих ініціатив – підвищити рівень безпеки руху у зимовий період, що є актуальним для всіх учасників дорожнього руху.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти