Штраф 45 тисяч гривень за «дякую»: де водіїв жорстко карають за невинний жест

В Україні водії автомобілів нерідко обмінюються жестами з іншими учасниками дорожнього руху для передачі інформації або банального прояву емоцій. Часто можна побачити, як знайомі автомобілісти вітають один одного піднятою догори долонею. Мало хто підозрює, що є місця, де за таку поведінку жорстко карають.

У Великобританії відповідно до місцевих Правил дорожнього руху утримання керма обома руками є пріоритетом для забезпечення повного контролю над автомобілем. Правило 160 Дорожнього кодексу Сполученого Королівства чітко наголошує: “По можливості тримайте кермо обома руками. Це допоможе вам завжди зберігати повний контроль над автомобілем”. Таким чином, навіть коротке підняття руки для жесту «дякую» може бути розцінене поліцією як порушення цього правила і, відповідно, призвести до штрафів.

Гендиректор страхової компанії Zego Стен Саар наголошує, що багато водіїв можуть не усвідомлювати юридичних наслідків такого звичайного жесту. Він радить британським водіям утриматися від вітання та попросити пасажира помахати рукою, якщо це потрібно. Таким чином, ви уникнете не лише штрафів, а й зможете підтримувати максимальну концентрацію під час водіння”.

Юристи попереджають, що зазвичай за подібні порушення водієві загрожує штраф у розмірі 100 фунтів стерлінгів (близько 4500 гривень). Однак, у разі судового розгляду, ця сума може збільшитися до 1000 фунтів стерлінгів (близько 45 000 гривень), а до прав водія додадуться три штрафні бали.

Джерело The Sun
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти