Коли водій може відмовитись пред’являти документи поліції: суд назвав один такий випадок

Багато водіїв в Україні звикли, що у спілкуванні з поліцією вимоги патрульного є обов’язковими до виконання. Не в останню чергу це стосується надання документів для перевірки, адже за відмову це зробити загрожує штраф. Проте існують випадки, коли водій може законно відмовитися показувати інспектору посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Про такий випадок пише «Дорожній адвокат». Поліцейські зупинили водія нібито за порушення правил дорожнього руху, вимагаючи пред’явити документи. Чоловік у відповідь попросив показати йому докази вчинення ним правопорушення та відмовився демонструвати права та техпаспорт. Правоохоронці відразу кваліфікували його дії за ст.121 КУпАП та оштрафували на 425 гривень.

Автомобіліст штраф платити не став і звернувся до суду. Там було встановлено, що патрульні справді не назвали водієві конкретну причину зупинки та не надали доказів скоєння їм будь-якого правопорушення. Відповідно до ст.35 ЗУ «Про Національну поліцію» поліцейські можуть зупиняти авто лише у вичерпних випадках. За винятком їх зупинку буде визнано безпричинною. Переконавшись, що патрульні не зафіксували факту порушення і, відповідно, не мали права зупиняти заявника, суддя скасував штраф і закрив справу.

Таким чином, водії зобов’язані пред’явити документи для перевірки лише у випадку, якщо інспектор чітко та ясно назвав причину зупинки та на вимогу автомобіліста надав докази вчиненого ним правопорушення.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти