Поліція почала штрафувати водіїв за використання “Дії”: що вирішив суд

За останні кілька років Україна зробила великий якісний стрибок у цифровізації документообігу, чим чималу роль відіграла інтеграція державного додатка «Дія». Серед іншого законним було визнано використання цифрового аналога посвідчень водія в утиліті. Проте нерідко поліція штрафує водіїв, котрі намагаються скористатися інноваційними технологіями.

Про часті випадки притягнення автомобілістів до відповідальності за використання «Дії» пише «Дорожній адвокат». У місті Овруч Житомирської області патрульні зупинили автомобіль, водій якого на вимогу інспекторів надав цифровий аналог прав. При цьому оригінального документа при собі чоловік не мав

Поліцейські трактували це як порушення п.2.1а ПДР і склали щодо автомобіліста протокол за ч.1 ст.126 КУпАП, що передбачає штраф на 425 гривень за непред’явлення посвідчення водія. Водій відмовився погоджуватися на покарання та мав рацію. Звернувшись до суду, чоловік отримав виправдувальне рішення у справі. У судовому засіданні було встановлено, що постанова КМУ №956 від 23.10.2019 прирівнює цифровий аналог прав водія до оригіналу, а отже останній возити з собою не обов’язково. Відповідно, поліція не має права штрафувати водіїв за використання «Дії» замість пластикових документів.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти