Коли поліція не зможе оштрафувати водія за несправні габаритні вогні

В Україні водії автомобілів згідно із законом зобов’язані не лише рухатися відповідно до правил дорожнього руху, а й забезпечувати справність свого транспортного засобу. У тому числі це стосується габаритних вогнів. Проте юристи пояснюють, що є кілька випадків, коли поліція не має права притягувати автомобіліста до відповідальності за подібне порушення.

Так, перед виїздом кожен водій зобов’язаний перевірити справність автомобіля, йому заборонено керувати машиною, в якій в темний час доби не горить одна або обидві лампи задніх габаритів (п. 31.6.6 ПДР). Порушників відповідно до ч. 1 ст. 121 КУпАП, чекає штраф 340 грн. За повторного порушення водієві загрожує до півроку позбавлення прав.

Як пише «Дорожній адвокат», поліцейські легко помічають у темну пору доби в дорожньому потоці машини, у яких не працюють задні габаритні вогні. Найчастіше інспектори відразу ж оформляють адміністративні матеріали щодо водія. Але тут важливий нюанс. Закон не забороняє керувати машиною із несправними габаритами з метою евакуації для виконання ремонтних робіт.

Також у ПДР немає обов’язку постійно контролювати справність габаритних вогнів під час руху. Тобто, якщо водій у процесі розгляду справи поліцейським скаже, що перед виїздом лампа працювала, а перегоріла вже в дорозі, то інспектор не матиме підстав виписати штраф. Якщо тільки він не зможе довести, що автомобіліст почав рух з несправними габаритами. Тоді водієві не вдасться уникнути покарання.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти