Українським водіям приходять штрафи після звичайного спілкування з патрульними: як діяти в такій ситуації

Українські юристи звертають увагу на новий вид службових зловживань поліції щодо водіїв. Автомобілістам виписують штрафи без їхнього відома.

Спираючись на конкретні випадки, фахівці в галузі права повідомляють, що, як правило, патрульні зупиняють автомобіль на блокпості для перевірки документів. Інспектор може спілкуватися з вами ввічливо і не робити жодного натяку на порушення правил дорожнього руху. Однак згодом водій виявляє, що після невинного спілкування з поліцейським йому прийшов штраф за відсутність, наприклад, страхового полісу. Як з’ясувалося, інспектор сам оформив адміністративні матеріали щодо водія без останнього.

Це грубе порушення процесуальних норм, оскільки розгляд справи має відбуватися виключно за участю особи, яку підозрюють у порушенні правил дорожнього руху. Інспектор повинен зачитати водієві права, дати йому можливість порозумітися і надати докази своєї невинності.

При зверненні до поліції після виявлення штрафу водії зазвичай отримують відмову. Найкраще відразу оскаржити ухвалу про притягнення до адміністративної відповідальності в суді. У більшості випадків суд стає на бік жертв поліцейського свавілля. Тут же слід наполягати на винесенні окремої ухвали щодо недобросовісних патрульних, щоб їх притягнули до дисциплінарної відповідальності.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти