Позбавлення прав через аптечку та вогнегасник: коли водій може відбутися попередженням

Українські водії знають, що за Правилами дорожнього руху вони зобов’язані возити в автомобілі аптечку та вогнегасник. Іноді поліція перевіряє комплектність транспортного засобу, штрафує та навіть позбавляє прав, якщо чогось не вистачає. Однак не завжди таке покарання є законним.

Як пишуть «Факти» з посиланням на адвоката Олександра Головченка, п. 31.4.7.е ПДР справді забороняє експлуатацію легкових автомобілів без медичної аптечки, справного вогнегасника та знаку аварійної зупинки. Проте поліція найчастіше кваліфікує таке порушення за ч. 1 ст. 121 КУпАП, штрафуючи водіїв на 340 гривень, що докорінно не вірно. Диспозиція цієї правової норми передбачає відповідальність за керування авто з технічним несправностями, якими відсутність вогнегасника та аптечки не є. Подібне порушення має розглядатися за ст.125 КУпАП як «інші порушення правил дорожнього руху». Єдиний вид стягнення за цією статтею – попередження.

Водночас водії, які надають послуги з пасажироперевезення, несуть відповідальність за відсутність вогнегасника та аптечки вже за ч.2 ст.121 КУпАП, що чітко визначає предмет правопорушення. Штраф може становити 680 гривень, а при повторному порушенні можливе і позбавлення права від 3 до 6 місяців.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти