Штрафу не буде: коли водій має право відмовитися пред’являти документи поліції

Практично кожен водій в Україні знає, що під час зупинки автомобіля поліцією перше, що від нього зажадає інспектор, – це водійське посвідчення і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Зазвичай автомобілісти підкоряються, побоюючись негативних наслідків, включно зі штрафом. Однак роблять вони це даремно.

Наприкінці лютого восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові ухвалив важливе рішення у справі № 944/5614/23, де чітко роз’яснив, у яких випадках штрафувати водіїв за відмову пред’явити права і техпаспорт не можна. Під час судового засідання з’ясувалося, що поліція зупинила в місті Яворів автомобіль Audi А6 під керуванням місцевого жителя за непристебнутий ремінь безпеки. Водій відмовився пред’явити документи на вимогу поліції, мотивувавши це тим, що патрульні не змогли довести факт порушення ПДР. У підсумку чоловіка оштрафували за ч.2 ст.122 КУпАП.

Суд вивчив наявні дані у справі і встановив, що конкретних доказів того, що водій рухався на авто з непристебнутим ременем безпеки, у поліції немає. Є лише відео, де вже після зупинки чоловік сидить на водійському сидінні з непристебнутим ременем. Однак це нічого не доводить. Відповідно і пред’являти документи інспекторам автомобіліст був не зобов’язаний, а отже – був оштрафований неправомірно. Суд постановив скасувати покарання і закрити справу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти