Звідки краще приганяти вживаний електромобіль

Українські автолюбителі в більшості випадків приганяють “електрички” з-за океану. Цьому сприяє велика кількість пропозицій та аукціонів, низька ціна на пошкоджені автомобілі, велика кількість фірм-посередників.

На їхню думку, однією з причин популярності європейських електромобілів є законодавство ЄС. Згідно з ним, електроавтомобілі поставляються на європейський ринок, по суті, без батареї – її власник повинен взяти в оренду, що дозволяє оптимально використовувати живильний елемент і якісну їх переробку. А при продажу такого авто з батареєю не уникнути паперової тяганини. Та й на заході поки що не настільки багато електричних авто, щоб масово їх продавати на вторинному ринку. Саме через це в Україні немає електричних машин “на бляхах”.

Певних моделей, популярних в Європі (наприклад, Renault Zoe і Fiat 500e), в США дуже мало. Тому їх везуть з Ізраїлю або ЄС. Але зазвичай це «нішеві» моделі, вони не дуже популярні серед електромобілістів як, наприклад, Nissan Leaf.

Електромобіль BMW i3 – «німець» і його, ймовірно, в Україну повинні везти з Німеччини або як мінімум з ЄС, але в ціні вживаних авто між Європою та США є суттєва різниця, зазначають ЗМІ.

За їхніми підрахунками, в залежності від стану і року випуску, придбання електромобіля на аукціоні в США виявляється вигіднішим в середньому на $2000-7000.

Причина в тому, що на електромобілі в США уряд дає знижку в 10%, плюс купівля машини за долари виявляється вигіднішою, ніж за євро. Третій момент — ринок в США більший за будь-яку з європейських країн, отже, на ньому сильніша конкуренція і нижчі ціни.

Але іноді є сенс переплатити і привезти електромобіль з Європи, виходячи банально з тих міркувань, що в Україні і Європі однакові стандарти в плані електрики.

“90% автомобілів Tesla, які є у нас на ринку, привезені з США. А потім ми чуємо шквал незадоволених відгуків, тому що сила струму в мережі у нас і у них різна, відповідно ці авто не підтримують super-charge, довго заряджаються. Тут з’являються гаражні “кулібіни”, які змінюють інвертор, і незабаром у власника виникають серйозні проблеми з дорогою високовольтною установкою електромобіля. Тому краще купувати машину в Європі”, – пишуть журналісти.

Якщо це нова машина — у неї автоматично є гарантія (у авто з США такої немає). А якщо це стара машина, вона все одно має якийсь термін гарантії, плюс вона підтримує наші європейські перехідники, зарядні станції, силу струму. Різниця між Tesla із США і Європи, десь в середньому $7500. Але якщо людина купує машину за $90 тис, то, $7500 — це вже не критична сума, щоб її економити, а потім мучитися з машиною.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти