Штраф – 425 гривень: кому з українських водіїв потрібно терміново замінити права

Водії в Україні, як правило, рідко замислюються про заміну водійського посвідчення без явної на те необхідності – втрати або пошкодження документа. Оскільки, за винятком “тимчасових” прав, термін дії посвідчення обчислюється десятиліттями, то це вважається чимось екстраординарним. Однак є окрема категорія водіїв, яким права поміняти потрібно. Причому, чим швидше – тим краще, щоб не отримати штраф.

Так, відповідно до п. 25 Положення про порядок видачі посвідчень водія, затвердженого постановою КМУ від 08.05.1993 №340, документи зобов’язані міняти всі, хто змінив персональні дані (прізвище, ім’я, по батькові, стать). Документ, у якому будуть вказані неактуальні відомості, вважатиметься недійсним, а отже, їздити за кермом водій не має права. При цьому за непред’явлення поліції дійсного водійського посвідчення водій може отримати штраф 425 гривень за ч.1 ст.126 КУпАП.

Щоб обміняти права, потрібно звернутися до найближчого сервісного центру МВС із документом, що засвідчує особу та зміну персональних даних, копією ІПН, старим водійським посвідченням і квитанцією про оплату послуг на суму 243 грн. У звичайний час потрібна ще й медична довідка (форма 083/о), але в період воєнного стану вона не потрібна.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти