Техогляд в 2024 році: які штрафи чекають на тих, хто не пройшов

В Україні проходження технічного огляду є обов’язковою процедурою для певних категорій автомобілів. Якщо транспортний засіб не пройшов огляд вчасно, водія можуть оштрафувати або навіть позбавити права на керування, пише “Апостроф”.

Українське законодавство передбачає обов’язковий технічний огляд для таких категорій транспортних засобів:

1. Легкові автомобілі, які використовуються в якості таксі та експлуатаційний термін яких перевищує 2 роки – проходять огляд щорічно.

2. Вантажні автомобілі, які експлуатуються понад 1 рік – проходять огляд щорічно.

3. Вантажопасажирські автомобілі з вантажопідйомністю до 3,5 тонн, які експлуатуються понад 2 роки – проходять огляд раз у 2 роки.

4. Автобуси, які експлуатуються понад 2 роки – проходять огляд кожні 6 місяців.

5. Колісні трактори з експлуатаційним терміном понад 2 роки – проходять огляд раз у 2 роки.

6. Спеціалізований транспорт – проходить огляд щорічно.

7. Транспортні засоби, які призначені для перевезення небезпечних, токсичних або легкозаймистих вантажів, – перевіряються на предмет технічної справності один раз за рік після виготовлення та кожні 6 місяців після цього.

Існують винятки з обов’язкового технічного огляду, серед яких:

1. Приватні легкові автомобілі, які не використовуються в комерційних цілях.

2. Транспортні засоби, зареєстровані на фізичних осіб і використовувані для особистих потреб, якщо вони не призначені для перевезення небезпечних або швидкопсувних вантажів або пасажирів.

3. Транспортні засоби, які використовуються Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями, а також транспортні засоби, які належать до автопарків цих організацій.

4. Транспортні засоби, що тимчасово ввозяться в Україну або вивозяться з неї на строк до 6 місяців.

5. Транспортні засоби, які використовуються під час дії воєнного стану в Україні.

Процедура технічного огляду включає перевірку транспортного засобу на відповідність технічним нормам і виявлення можливих несправностей та дефектів. Після огляду виписується “Е-протокол”, що містить інформацію про стан автомобіля та виявлені несправності.

Відсутність технічного огляду при керуванні транспортним засобом тягне за собою адміністративну відповідальність. Фізичні особи повинні сплатити штраф у розмірі 340 гривень, а юридичні особи – 1700 гривень. При повторному порушенні протягом року сума штрафу збільшується вдвічі.

Міністерство внутрішніх справ України планує введення нової системи технічного огляду, що передбачає використання відеофіксації, посилення вимог до авторизованих сервісних центрів та збільшення періодичності проходження огляду для легкових автомобілів до двох років. Ці заходи спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху та зниження кількості ДТП, пов’язаних із технічною несправністю автомобілів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти