​Як водії масово намагаються захиститися від нового закону про мобілізацію

За інформацією МВС, в Україні збільшилася кількість перереєстрацій автомобілів на жінок через укладення договорів дарування. Ймовірно, це пов’язано з мобілізаційними законодавчими ініціативами української влади, які передбачають обмеження прав чоловіків віком від 18 до 60 років.

NGL.media проаналізували місячні дані про транспортні засоби та їх власників, які оприлюднюються МВС, і виявили, що кількість реєстраційних дій з автомобілями на підставі договорів дарування значно зросла. Наприклад, за минулий рік перереєстрація за такими договорами, укладеними в територіальних сервісних центрах, зросла у 2,3 рази.

Якщо зазвичай кількість таких випадків становила близько двохсот, то з літа 2023 року почалося значне збільшення перереєстрацій автомобілів на підставі договорів дарування. У грудні кількість таких договорів майже досягла п’ятисот, у січні перевищила тисячу, а у лютому піднялася майже до трьохсот.

Здається, що українські чоловіки масово почали переписувати автомобілі на своїх дружин через законодавчі ініціативи, що обмежують права чоловіків, які ухиляються від мобілізації, на проведення операцій з майном та обмеження керування транспортними засобами, що належать їм.

Відкриті дані МВС не містять інформації про стать одержувачів подарунків, тому Головний сервісний центр МВС на запит NGL.media надав такі анонімні дані.

Ці дані підтвердили гіпотезу, оскільки саме з грудня 2023 року жінки стали значно частіше отримувати автомобілі в подарунок. Наприклад, у жовтні співвідношення жінок/чоловіків становило 175 на 110, у листопаді – 157 на 144, у грудні – вже 361 на 114. А в січні це співвідношення зросло до 865 жінок на 159 чоловіків. У лютому жінок, які отримали авто у подарунок стало більше, ніж чоловіків.

Загалом, за останні місяці найчастіше жінкам дарували автомобілі переважно випуску 2007-2018 років, нових автомобілів 2022-2023 років всього вісімдесят.

Найпопулярнішими моделями подарунків стали Volkswagen Passat, Кіа Sportage та Skoda Octavia. Хоча жінкам також дарували вантажівки, тягачі, автовози та навіть автоцистерни.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти