І навіть штрафу не буде: яким транспортом можна керувати без водійських прав

Керування транспортними засобами без наявності водійських прав часто призводить до штрафів. Проте, є певні види транспорту, якими можна керувати навіть без цих документів.

Згідно зі статтею, опублікованою РБК-Україна із посиланням на допис адвоката Мар’яна Сащука в Instagram, закон дозволяє керувати мопедами та скутерами до 3 кВт без необхідності водійських прав чи реєстраційних документів. Проте є важливо мати при собі документи з технічними характеристиками транспортного засобу, щоб уникнути можливих проблем з поліцією.

У випадку, якщо електричний транспортний засіб має електромотор потужністю від 3 до 4 кВт, для керування ним на дорогах загального користування потрібно мати водійське посвідчення категорії А1.

Згідно з поясненнями Сащука, для автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння, незалежно від об’єму двигуна, навіть якщо він менший за 50 кубічних сантиметрів, потрібне водійське посвідчення. Ці правила діють з 2020 року, і для таких автомобілів також достатньо мати посвідчення з категорією А1.

Однак, якщо потужність електромотора перевищує 4 кВт і об’єм двигуна більше 50 куб.см, потрібне водійське посвідчення категорії А. Ці категорії можна отримати з 16 років.

Водії з цими категоріями повинні мати не лише водійські посвідчення, але й реєстраційний документ на транспортний засіб і страховку, оскільки вони є повноцінними учасниками дорожнього руху.

Згідно зі статтею 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення, водій, який не може пред’явити поліцейському своє водійське посвідчення або документи на автомобіль, може отримати штраф у розмірі 425 гривень.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти