Конфіскація авто на користь армії: стало відомо у кого ще можуть забирати машини

З’ясовано, за яких умов громадяни повинні віддати своє авто або човен для виконання військово-транспортного обов’язку, повідомляє sud.ua.

Комітет Верховної Ради з національної безпеки визначився з певними аспектами законопроекту 10449 про посилення мобілізації. Серед іншого, відомо, які позиції щодо виконання громадянами військово-транспортного обов’язку та передачі автомобілів підтримав комітет.

Згідно з визначенням комітету, військово-транспортний обов’язок передбачає задоволення потреб Збройних Сил України та інших військових формувань у спеціальний період транспортними засобами, включаючи водні, і технікою. Цей обов’язок поширюється на різні державні та місцеві органи влади, підприємства, установи, організації, а також на громадян – власників транспортних засобів.

За словами народного депутата Владлена Неклюдова (поправка 759), пропонується розширити військово-транспортний обов’язок на громадян, у яких є власність на два або більше транспортних засобів однієї категорії.

Таким чином, депутати зазначають, що буде застосовано розумний підхід до виконання військово-транспортного обов’язку, а також будуть захищені інтереси тих громадян, які володіють лише одним транспортним засобом, необхідним для роботи та сімейних потреб.

Порядок виконання військово-транспортного обов’язку, визначення обсягів залучення та відшкодування збитків у випадку використання транспортних засобів, регулюється Кабінетом Міністрів. У разі оголошення мобілізації процедура цих дій здійснюється відповідно до Мобілізаційного плану України.

Заборона на вивезення транспортних засобів за межі країни, передачу їхніх прав власності або використання їх у комерційних цілях під час мобілізації є обов’язковою. Повернення транспортних засобів відбувається упродовж 30 днів після закінчення демобілізації.

Встановлення обсягів та типів транспортних засобів для мобілізації визначається місцевими державними адміністраціями відповідно до Мобілізаційного плану. Дії залучення та повернення транспортних засобів власникам відбуваються за актами приймання-передачі.

Система виконання військово-транспортного обов’язку під час мобілізації регулюється Територіальними центрами комплектування. Їхні відділи та регіональні органи спецслужб мають відповідальність за приймання та використання транспортних засобів у цій програмі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти