Штрафу не буде: коли водій за порушення ПДР може розраховувати лише на усне зауваження

Кожен водій згодом стикається з ситуаціями, коли несвідоме порушення Правил дорожнього руху здається незначним, але ризик притягнення до адміністративної відповідальності все одно змушує переживати про наслідки. Українське законодавство зобов’язує правоохоронців керуватися у своїй роботі принципом невідворотності покарання, але часом можуть бути винятки. Коли саме порушник ПДР може відбутися усним зауваженням?

Юристи зазначають, що така практика офіційно передбачена КУпАП і пов’язана з малозначними порушеннями. Це невеликі проступки водіїв, які не становлять серйозної загрози чи ризику. Наприклад, водій може не отримати штраф за рух крайньою лівою смугою за вільної правої, незначне перевищення стоп-лінії перед світлофором або відсутність паперового страхового поліса за наявності електронного документа.

У подібних ситуаціях водій має право просити інспектора про винесення йому попередження замість реального покарання. Однак остаточне рішення про малозначність поліцейський ухвалює сам і може відмовити автомобілісту в “помилуванні”.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти