Водіїв попередили про один незаконний штраф: перевірте багажник, щоб уникнути проблем

Як правило, водії в Україні обізнані про те, що в разі зупинки транспортного засобу поліцією, патрульні можуть перевірити комплектність авто. Однак мало хто знає, що отримати штраф можна навіть, якщо всі необхідні предмети є в наявності.

Юристи закликають водіїв бути уважними через активність інспекторів на дорогах. Останні не тільки звертають увагу на наявність аптечки або вогнегасника у водія, а й на їхню придатність до використання. Патрульні виявляють вичерпаний термін придатності або дефекти зазначених речей, що кваліфікують як адміністративне правопорушення, передбачене ст.121 КУпАП. Керуються поліцейські п. 31.4.7 ПДР, де сказано, що використовувати транспортний засіб без справного вогнегасника або укомплектованої аптечки забороняється.

Водночас юристи зазначають, що ст. 121 КУпАП не регламентує покарання за подібне діяння, оскільки поширюється лише на водіїв, які здійснюють регулярні пасажироперевезення. Таким чином, якщо у вас несправний вогнегасник або чогось бракує в аптечці, то вас можуть притягнути до відповідальності лише за ст.125 КУпАП, яка передбачає лише попередження.

Однак, оскільки багато водіїв цих нюансів не знають, патрульні складають на них протоколи і відправляють платити незаконний штраф. Якщо автомобіліст слухняно погоджується, то визнає свою провину, автоматично відмовляючись від оскарження неправомірних дій поліції. Тому експерти рекомендують регулярно перевіряти свій багажник на предмет наявності та придатності необхідних предметів, а якщо штраф уже виписали, то консультуватися з юристами перш, ніж платити.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти