За одну тріщину штрафують і навіть забирають права: свавілля поліції, про яке мало хто знає

Водіїв в Україні не здивуєш тріщинами на лобовому склі автомобіля. Пошкодження вікон може трапитися в будь-який момент банально через щебінь, що вискочив з-під колеса, або сміття на дорозі. Однак мало хто знає, що поліція може трактувати їзду в такій машині як серйозне порушення ПДР і навіть спробувати відібрати права у водія.

Юристи звертають увагу, що патрульні інспектори стали притягати автомобілістів до відповідальності за експлуатацію машин з тріщинами на лобовому склі за ч.1 ст.121 КУпАП. Поліцейські розглядають зазначене явище як технічну несправність, посилаючись на пункт 6.8.5 ДСТУ 3649:2010. Там справді сказано, що в зоні роботи склоочисників на вітровому склі не повинно бути відколів або тріщин. Однак до переліку технічних несправностей, з якими експлуатація авто заборонена (пункт 31.3 ПДР) тріщина на лобовому склі не входить.

У зв’язку з цим будь-який штраф за пошкоджене лобове скло за ст.121 КУпАП є незаконним. Якщо патрульні склали адмінматеріали щодо вас за цією нормою, штраф платити не варто. Важливо це не тільки з погляду економії грошей, а й тому, що оплата штрафу автоматично прирівнюється до визнання провини. А ст.121 КУпАП містить доповнення, яке передбачає позбавлення прав на півроку для осіб, які були викриті в аналогічному порушенні повторно. Тобто водій ризикує залишитися пішоходом через поліцейське свавілля та власну необізнаність.

Джерело Апостроф
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти