Автомобільна мобілізація в Україні: кому з водіїв варто бути готовим

У період дії воєнного стану в Україні можлива мобілізація до армії не тільки громадян, а й транспортних засобів. Порядок вилучення автомобілів врегульовано Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а також постановою КМУ №1921 від 28 грудня 2000 року.

Міністерство внутрішніх справ регулярно надсилає до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Міноборони відомості про реєстрацію транспортних засобів підприємствами, установами та організаціями. Саме їхній транспорт може бути мобілізований для потреб Сил оборони України. При цьому вилучати автомобілі не можна у диппредставництв, представництв міжнародних та іноземних організацій, банків держсектору, установ і підприємств, що мають високу суспільну значущість і тих, які виконують мобілізаційні завдання.

Сама мобілізація не проходить хаотично. Спершу Кабмін встановлює потрібну кількість техніки і транспорту, розподіляючи їх між регіонами, районами і містами. Після цього місцева влада за погодженням з ТЦК передає підприємствам і установам, які володіють потрібною технікою, конкретні ліміти. Прості військові не можуть прийти і забрати будь-яку машину.

Процедура мобілізації має документальне оформлення. Фіксується технічний стан і готовність транспорту виконувати певні завдання, проводиться оцінка автомобіля, власнику видається копія складених документів. Після закінчення воєнного стану власник має право на повернення через ТЦК його майна або компенсації збитків, якщо поверненню воно не підлягає.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти