Штрафу не буде: коли водій може відмовитися пред’являти документи поліції

Існує поширена думка, що практично будь-які вимоги поліції слід виконувати, щоб уникнути конфліктів і неприємностей. У випадку з вимогою пред’явити документи, як відомо, є і відповідальність за відмову підкоритися – штраф 425 гривень. Але, як показує судова практика і законодавство, все далеко не так однозначно.

Як пише “Дорожній адвокат”, існують випадки, коли поліція просто не може покарати в законний спосіб водія за відмову пред’явити їм водійське посвідчення і техпаспорт на машину. Яскравий приклад тому – справа, яка розглядалася в одному з українських судів, де поліція хотіла притягнути автомобіліста за непокору відповідній вимозі патрульних.

Виявилося, що чоловік не захотів пред’являти документи через те, що патрульні вказали причиною зупинки його автомобіля порушення ПДР, але доказів цього самого порушення йому не показали. Відповідно, водій дійшов висновку, що зупинка була необґрунтованою, а отже, і вимога пред’явити документи – незаконна. Поліцейські у відповідь оформили на нього штраф, але суддя повністю підтримав автомобіліста і став на його бік, скасувавши стягнення.

Він встановив, що поліція, згідно із законом, справді не має права вимагати будь-що від водія або притягати його до відповідальності, якщо це сталося після необґрунтованої зупинки транспортного засобу.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти