Штрафу не буде: які документи водій може відмовитися пред’являти на блокпосту

В умовах повномасштабного вторгнення, військової агресії РФ і запровадженого у зв’язку з цим воєнного стану в Україні робота поліції на блокпостах стала невід’ємною частиною повсякденного життя українських автомобілістів. Водночас далеко не все і не завжди дозволено правоохоронцям вимагати від водіїв у подібних ситуаціях.

У рамках апеляційного розгляду справи № 496/2220/23 був розглянутий поширений випадок, коли поліція, зупинивши водія на блокпосту, почала вимагати від нього пред’явити водійське посвідчення відповідної категорії. Чоловік відмовився, за що стосовно нього склали матеріали за ч. 5 ст. 126 КУпАП, яка передбачає штраф 40 800 гривень і позбавлення прав на строк до семи років.

Пославшись на КМУ від 29 грудня 2021 року №1455, водій оскаржив це рішення в апеляції. У нормативному акті, який безпосередньо регулює роботу блокпостів, серед іншого зазначено, що співробітники поліції зупиняють тут транспорт за вичерпними причинами, серед яких посвідчення особи, перевірка транспорту і вантажу, який він перевозить. Серед документів, які підлягають перевірці на блокпостах, водійське посвідчення не значиться.

У підсумку суд скасував штраф і закрив справу, дійшовши висновку, що водії вправі відмовитися від надання додаткових документів, окрім посвідчення особи та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, під час зупинки на блокпосту.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти