Поскупився – залишився пішоходом: коли водія можуть позбавити прав за встановлення ГБО

В Україні останніми роками стало вкрай популярним переобладнання автомобілів на роботу з газобалонним обладнанням (ГБО). Їздити на газі дуже вигідно, але потрібно пам’ятати, що порушення порядку встановлення та реєстрації змін може обернутися для водія низкою неприємних наслідків, аж до позбавлення прав.

Зокрема, українці часто вважають за краще не вносити дані про встановлення ГБО в техпаспорт автомобіля. Хтось не хоче морочитися, витрачати гроші, хтось боїться, що в МВС вирішать, що переобладнання було зроблено неправильно. У підсумку їздять так, до першої претензії поліції. Але роблять це на свій страх і ризик. Крім того, що кустарне переобладнання може бути небезпечним, це тягне за собою адміністративне стягнення.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 Кодексу про адміністративні правопорушення, неправильне встановлення ГБО та експлуатація такого автомобіля тягне за собою штраф у розмірі 340 гривень. Якщо водій не усуне порушення протягом року і знову попадеться за кермом “дефектного” авто, то його можуть позбавити прав на строк до року.

При цьому ч. 6 ст. 121 КУпАП окремо передбачає покарання за невключення відомостей про ГБО в техпаспорт протягом 10 днів після переобладнання. У цьому випадку сума штрафу становить уже 850 грн. А при повторному порушенні протягом року вона зросте до 1700 грн з альтернативою у вигляді громадських робіт і вилучення транспортного засобу.

Важливо також розуміти, що для фіксації кожного з порушень патрульний має скласти спеціальний акт перевірки технічного стану автомобіля. Саме він буде підставою для притягнення водія до відповідальності.

Джерело Telegraf
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти