Штраф 40 800 гривень і п’ять років без прав, навіть якщо не сидів за кермом: нове свавілля поліції

Водії в Україні звикли, що від співробітників поліції можна очікувати різного роду каверз і провокацій, проте іноді це “бєспрєдєл” переходить усі межі. Юристи повідомляють, що автомобілістів можуть оштрафувати на 40 тисяч гривень і відібрати права, навіть якщо їх не було за кермом.

Подібний інцидент стався в Одеській області, про що свідчать матеріали справи № 523/20789/23. Патрульні зупинили ЗАЗ 1102, який, за твердженнями інспекторів, перебував під керуванням місцевого жителя, позбавленого права керування транспортним засобом. Поліцейські склали щодо чоловіка адмінматеріали за ч.5 ст.126 КУпАП. Суд першої інстанції визнав водія винним та оштрафував на 40 800 гривень, позбавивши його додатково прав на строк 5 років. Причому розгляд справи проводився без участі відповідача.

Одесит подав апеляцію, в якій вказав, що насправді не перебував за кермом зазначеного транспортного засобу в момент зупинки. Чоловік зазначив, що в матеріалах справи немає жодного доказу того, що він керував автомобілем, крім заяв поліцейських – зацікавленої сторони. Суд встановив, що це дійсно так. Поліцейські з невстановленої причини не долучили до матеріалів відео з бодікамери. В управлінні Патрульної поліції на запит суду відповіли, що записи з пристроїв було видалено у зв’язку із закінченням терміну зберігання.

У підсумку суд дійшов висновку, що таке суворе покарання було застосовано до одесита без доказів, а отже – безпідставно і протиправно. Справу було закрито, а покарання водія – скасовано.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти