ТЦК отримає від МВС дані про особистий транспорт українців: як будуть мобілізувати автомобілі

Підприємства та приватні особи в Україні будуть зобов’язані надавати свої транспортні засоби для виконання військово-транспортного обов’язку в рамках мобілізації. Ці нові правила встановлюються законопроектом 10449 про посилення мобілізації в умовах повномасштабної агресії РФ, який наразі розглядається Верховною Радою.

Згідно з представленими в документі пропозиціями, Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) отримають дані від Міністерства внутрішніх справ (МВС) про автомобілі, які перебувають у власності підприємців і громадян. Ці відомості використовуватимуться для визначення обсягів транспортних засобів за типами та марками, які можуть бути залучені під час мобілізації.

Частковий наряд – нове поняття, запроваджене цим законопроєктом, зобов’язує підприємства, установи та організації забезпечувати доставку транспортних засобів і техніки до збірних пунктів і військових частин у зазначені строки та місця.

Важливо зазначити, що військово-транспортний обов’язок поширюється не тільки на підприємства всіх форм власності, а й на громадян – власників транспортних засобів. Таким чином, вони також можуть бути викликані для виконання військово-транспортного обов’язку. Однак у звичайних українців не можуть вилучити останній транспортний засіб у власності.

Порядок відшкодування шкоди, заподіяної власникам транспортних засобів унаслідок їх вилучення або примусового відчуження, буде визначено законом.

Процес вилучення/повернення транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їхнє повернення після оголошення демобілізації здійснюватиметься на підставі актів приймання-передачі, що містять необхідні відомості для їхньої ідентифікації.

Нові правила також передбачають заборону на відправлення транспортних засобів за межі України та в інші області, а також на передачу їх в оренду, надання в заставу або вчинення інших дій, які унеможливлюють передачу військовим формуванням.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти