Щоб не отримати чужий штраф: у МВС розповіли водіям, як скористатися важливою послугою

Міністерство внутрішніх справ (МВС) України презентувало нову послугу для власників автомобілів – передачу транспортного засобу іншій особі, відому як “шеринг авто”. Ця послуга дає змогу призначити стороннього користувача, який керуватиме автомобілем, що належить іншій особі, та самостійно нестиме відповідальність за порушення ПДР.

Процедура оформлення статусу належного користувача стала доступною як в офлайн, так і в онлайн форматах через Кабінет водія або застосунок Дія. Для цього власнику автомобіля необхідно звернутися до сервісного центру МВС або заповнити заявку онлайн, надавши відповідні документи.

Щоб стати належним користувачем, кандидат повинен мати посвідчення водія відповідної категорії. Потім необхідно внести дані учасників угоди, такі як електронні адреси та номери телефонів, а також ідентифікаційний номер майбутнього незалежного користувача.

Обидва учасники можуть оформити угоду на відстані, використовуючи цифрові підписи. Після цього власник автомобіля створює запит на “шеринг” у вигляді QR-коду в застосунку Дія, який сканує водій і підтверджує намір стати належним користувачем.

Після підтвердження через 5 хвилин у цифрових документах належного користувача з’являється свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Важливо зазначити, що належний користувач призначається на певний термін, але є можливість дострокового припинення угоди як власником автомобіля, так і користувачем.

Джерело Стіна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти