Після якого віку водіям краще не сідати за кермо

Останнім часом у Європі дедалі гостріше постає питання про вікові обмеження для водіїв автотранспорту. Німецькі експерти дійшли висновку, що побоювання щодо когнітивних здібностей літніх автомобілістів дійсно мають під собою підстави, але є низка нюансів.

Зігфрід Брокманн з Німецької ради з безпеки дорожнього руху зазначив, що організми і процеси старіння у різних людей настільки різні, що встановити однозначну вікову межу для водіння неможливо. Він вважає, що дискусію про вікову межу в 70 років розпочато занадто рано, і тільки з 75 років варто уважно оцінювати здібності до керування автомобілем.

Інгрід Деншель, лікарка загальної практики, вказує, що заборона на водіння є крайнім заходом. Для оцінки придатності до керування автомобілем використовується спеціальний фітнес-каталог, але рішення ухвалюється індивідуально, виходячи із загального стану здоров’я. Навіть за наявності обмежень на здоров’я повна заборона на водіння не завжди необхідна.

Психолог Катя Шляйніц зазначає, що багато водіїв у віці 75 років і старше керують машиною дуже добре і безпечно, вважаючи за краще уникати ризикованих ситуацій. Вона рекомендує використовувати допоміжні системи безпеки, які пропонуються в нових автомобілях, і не боятися їх застосовувати.

Крім того, ліки також можуть впливати на безпеку водіння, тому важливо враховувати їх під час вибору віку для керування автомобілем. У Німеччині багато автошкіл пропонують поїздки для перевірки придатності до водіння за додаткову плату.

Джерело Автосвіт
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти