Штрафу не буде: суд дозволив водіям не показувати поліції документи на блокпості

Перевірка на блокпостах стала для українських водіїв буденністю після початку повномасштабного вторгнення РФ. Поліція і військові на цих пунктах контролюють водіїв, їхніх пасажирів і вантажі в умовах підвищеної небезпеки. Одним із невід’ємних елементів взаємодії між автомобілістами та силовиками є перевірка документів. Однак суд ухвалив рішення, що далеко не всі папери можуть бути витребувані правоохоронцями.

Юристи зазначають, що органи правосуддя нагадали поліції, що блокопости діють в Україні відповідно до Постанови Кабміну №1456 від 29.12.2021. Там чітко зазначено, що у водія можуть перевірити лише документи, що посвідчують особу, а також документи на машину і вантаж. Про водійські посвідчення тут жодного слова.

Закон встановлює, що водійське посвідчення водій зобов’язаний пред’явити лише після обґрунтованої зупинки (порушення ПДР, загроза безпеці руху, підозра у скоєнні кримінального правопорушення тощо), співробітникові, який представився і довів законність своїх вимог. Таким чином, суд підтвердив, що на блокпосту водійське посвідчення пред’являти не обов’язково. Навіть якщо виявиться, що у водія немає при собі прав потрібної категорії, оштрафувати його за це на блокпосту поліцейські просто не мають права.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти