Мобілізація-2024: чи забиратимуть водійські права в ухилянтів, пояснив юрист

Міністерство оборони України оприлюднило ключові положення нового закону про мобілізацію, який набуває чинності з 18 травня. У ньому, серед іншого, передбачено обмеження для військовозобов’язаних осіб, які ухиляються від призову та військового обліку. Чи стосується це водійських прав і як, пояснила юрист практики військового права ЮК “Приходько та партнери” Ярослав Звоненко.

За словами експерта, ігнорування громадянином повісток про явку до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК, раніше військкомат), а також неоновлення військово-облікових даних упродовж 60 днів із моменту набрання законом чинності дає змогу начальнику органу звернутися до Національної поліції для розшуку й доправлення особи до ТЦК.

У разі неможливості затримання ухилянта, за адресою його проживання рекомендованим листом надсилається “вимога”, яка відрізняється від повістки тим, що вимагає від військовозобов’язаного виконати конкретні дії. Врученою вона вважається після отримання зазначеною особою або після 10 днів з моменту проставлення штампа про неможливість вручення. Після цього керівник ТЦК може звернутися до суду з проханням обмежити громадянина у праві керування транспортними засобами під час мобілізації. Позов розглядає суд протягом 30 днів і може ухвалити рішення без присутності відповідача.

Механізм обмеження прав ухилянтів поки що не опрацьований, як це діятиме на практиці, поки що юрист пояснити не зміг. Важливо розуміти, що обмеження не дорівнює позбавленню прав чи вилученню посвідчення. Воно застосовується до моменту виконання військовозобов’язаним вимоги ТЦК або до моменту закінчення періоду мобілізації.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти