Поліція почала “полювання” на водіїв без одного важливого атрибута: як не платити штраф

В Україні існує цілий перелік предметів, експлуатувати автомобіль без яких заборонено ПДР. Є навіть думка, що за відсутність кожного з них можна отримати штраф. Але чи так це?

Юристи звертають увагу, що останнім часом співробітники поліції почали справжнє “полювання” за водіями, які не мають вогнегасників. Причому претензії висувають і тим автомобілістам, які зберігають у машині цей протипожежний засіб, але не стежать за його терміном придатності. Тим, у кого не виявилося при собі справного вогнегасника, виписують штраф за ч.1 ст.121 КУпАП (“Керування транспортним засобом, що має інші технічні несправності, з якими експлуатація його забороняється”). Штраф за цією статтею – 340 гривень. Повторне порушення за нею передбачає вже позбавлення прав до півроку.

Експерти зазначають, що цей штраф є незаконним. Оштрафувати за відсутність вогнегасника можна лише водія, який здійснює пасажироперевезення (ч.2 ст.121 КУпАП). Якщо поліцейський виявив порушення у звичайного автомобіліста, то він може лише винести йому попередження за ст.125 КУпАП. При цьому, навіть якщо штраф незаконний, його сплата визнає водія винним і позбавляє права на оскарження. Таким чином автомобіліст уже наступного разу ризикує залишитися без прав “ні за що”.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти