Забув права вдома: який штраф загрожує водієві в Україні та як уникнути покарання

У повсякденній метушні кожен може забути щось вдома, на роботі або в гостях. Особливо це стосується речей, які не використовуються регулярно, але раптово можуть знадобитися. Наприклад, водійські права, техпаспорт на машину або страховий поліс. Здавалося б, наявність при собі цих документів безпосередньо ніяк не впливає на життя автомобіліста, але, якщо вас зупинить поліція, і ви не зможете пред’явити їх патрульному, то ризикуєте нарватися на штраф.

В Україні без зазначених документів водій не може сідати за кермо. Якщо у вас є водійське посвідчення необхідної категорії, але ви залишили його вдома, то, відповідно до ст. 126 КУпАП вас можуть оштрафувати на 426 гривень. Те саме стосується техпаспорта на авто та поліса ОСЦПВ. Однак частково проблему можна вирішити, якщо подбати про це заздалегідь.

Державний мобільний застосунок “Дія” дає змогу автомобілістам “підтягнути” до сервісу електронну версію водійських прав, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та страхового документа. Якщо раптом під час спілкування з поліцією ви з’ясували, що забули “пластик” вдома, ви можете пред’явити поліції “Дію”, цього буде достатньо, законодавство прирівнює електронні документи до оригіналів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти